Yunanistan Vatandaşları için Türkiye’de şirket kurulması
για την ίδρυση μιας εταιρείας στην Τουρκία για τους πολίτες Ελλάδα
Her geçen gün Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcılar şirket kurmak için çeşitli vasıtalar ile değişik aracılara başvurdukları görülmektedir.
Türkiye’de ise şirket kuruluşları ve muhasebe hizmetleri Mali Müşavirler tarafından verilmektedir.
Son dönemde komşularımızdan Yunanistan Vatandaşları tarafından da yatırım için ülkemize geldikleri gözlenmektedir.
Bu kapsamda ülkemizde yatırımda bulunmak isteyen İran Vatandaşlarına herhangi bir aracıya ihtiyaç duymadan şirket kurmak için aşağıdaki bilgilere yer verilmiş olup, şirketimiz tarafından yabancı yatırımcılara her türlü yabancı sermayeli şirket kuruluş hizmeti verilmektedir.
Ayrıca Türkiye’de şirket kuruluşuna ilişkin İran Konsolosluğu’ndan da İran vatandaşları tarafından ülkemizdeki ticarete ilişkin bilgiler temin edilebilir.
Burada yatırımcının kuracağı şirketin büyüklüğü hem ülkemiz açısından hem de Göç idaresi açısından da değerlendirileceği unutulmamalıdır.
Ayrıca yabancı yatırımcı kapsamında kurulan şirket kuruluşunun Hazine müsteşarlığı bildirimlerinin de yerine getirilmesi gerekmektedir.
Lütfen şirket kuruluşu için iletişim bilgilerinden müşavirliğimize başvuru yapınız.
Aşağıda Yabancıların ikamet çalışma ve yatırım işlemlerinde ihtiyaç duyacağı birkaç bilgilendirme linki verilmiştir.
- 29/08/2003 tarihli “Yabancıların Çalışma İzinleri Hakkında Kanunun Uygulama Yönetmeliği”ni indirmek için tıklayınız.
- 29/08/2003 tarihli “Doğrudan Yabancı Yatırımlarda Yabancı Uyruklu Personel İstihdamı Hakkinda Yönetmelik” indirmek için tıklayınız.
Aşağıda şirket kuruluşuna ilişkin bilgiler verilmiştir.
Şirket Kuruluşunda Dikkat Edilecek Hususlar
Bu yazımızda ticari hayatın başlangıcı ve ilk adımı olan şirket kuruluşu aşamalarını irdeleyerek, bu aşamalarda dikkat edilmesi gereken hususları sizinle paylaşmaya çalışacağız.
1-) Şirket kuruluşu Mali Müşavir seçimi ile başlar. Eğer bir şirket kurmaya karar verildi ise bir Mali Müşavirlik ofisi ile görüşmeli ve işlemlerinizin sizin adınıza yapılması ve takip edilmesi konusunda anlaşmalısınız.
2-) Şirket için gerekli bilgilerin belirlenmesidir. Bu aşamada şirketin kuruluşu için TTK tarafından asgari şartlar çerçevesinde gerekli bilgiler temin edilmelidir. Bu bilgiler temin edilirken de kurulacak şirketin sektör, faaliyet konusu, hedeflenen yatırım miktarı, ortak vs. gibi düzenlemeler bu aşamada şekillenmelidir.
Bu Çerçevede aşağıdaki bilgilere ihtiyaç duyulacaktır.
- Şirket unvanı tam olarak belirlenmeli.
- Şirket ortakları ve hisse tutarları belirlenir. (Şirket için minimum 1 ortak yeterlidir)
- Şirketin merkez adresi belirlenmeli ve adresin hangi vergi dairesi sınırları içinde yer aldığı tespit edilmelidir.
- Şirketin Yönetim Kurulu, şirket müdürünün / temsilcinin kim olacağı belirlenmeli
- Sermaye ve payları belirlenerek yazılmalı, 1/4′ i peşin ödenmeli ve kalan kısmın ne şekilde ödeneceği belirlenmelidir.Minimum sermaye tutarı Limited Şirket için10.000,00 TL, Anonim Şirket için ise 50.000,00 TL’dir.
- Şirketle ilgili ilanların nasıl yapılacağı belirlenmeli
- Şirketten ayrılmanın, imtiyazlı hissenin olup olmayacağının ve kar dağıtımının detayları belirlenmelidir.
- Yabancı yatırımcılar için pasaport ve pasaport tercümeleri de gerekmektedir.
3-) Ana Sözleşmenin Onayı gerçekleştirilir. Şirket ana sözleşmesi Mali Müşavir tarafından hazırlandıktan sonra MERSİS sistemine aktarılır, sistemin ilgili bölümleri girilir ve notere gidilerek kayıt numarası iletilir ve ana sözleşme noter huzurunda veya ticaret sicil memuru huzurunda ortaklar tarafından imzalanarak onaylatılır, teslim alınır. Ayrıca şirketi temsile yetkili kişi Ticaret Sicil Memurluğu’na iletilmek üzere tescil talepnamesi (imza beyanı) hazırlatır.
4-) Vergi numarası alınması ve Sermaye Blokajı yapılmalıdır. Şirket ana sözleşmesi oluşturulur iken şirkete ait potansiyel vergi kimlik numarası da oluşturur. Bankaya gidilerek ortaklar tarafından alınan potansiyel vergi kimlik numarası ile anonim şirketlerde şirket adına sermayenin %25’i bloke ettirilir ve bankadan ilgili ticaret sicil memurluğuna hitaben bilgi yazısı alınır. Bloke tutarı şirket tescil olduktan sonra şirket işlemlerinde kullanılmak üzere nakit çekilebileceği gibi açılacak şirket hesabına da aktarılabilir. Aynı zamanda rekabet kurumu payı da yatırılarak dekontu alınarak ve Ticaret Sicil Memurluğuna iletilir.
5-) Belgeler tamamlanarak Ticaret Siciline işlemler için iletilir. Yukarıdaki işlemler esnasında oluşan belgeler ile Ticaret Sicil Memurluğunca talep edilen diğer belgeler de Mali Müşavir tarafında hazırlanarak tamamlandıktan sonra Ticaret Siciline iletilir, bu süreçte ilgili harçlar başvuru esnasında yatırılmalıdır. Başvuru onaylandıktan sonra tescil yazısı, sicil tasdiknamesi ve faaliyet belgesi ilgili yerlere iletilmek üzere alınmalıdır.
6-) Vergi Dairesi ve SGK işlemleri yapılır. Ticaret Sicilden tescil sonrası alınan evraklar ile yetkililere ait noterden imza sirküleri çıkartılır, defterler tasdik edilir ve vergi dairesine ve varsa çalışan işçi SGK’ya gerekli başvurularda bulunulur.
7-) Diğer İşlemlerden olan yazar kasa başvurusu, fatura basımı ve kaşe basımı, internet sitesi gibi şirketin ticari hayatta ihtiyaç duyduğu diğer işlemler ise şirket kuruluşu ile gerçekleştirilebilir.
Aşağıda örnek şirket kuruluşu hesaplama tablosu linkine tıklayarak ulaşabilirsiniz.
Bir yanıt yazın